tiistai 11. syyskuuta 2012

Matkatavoitteen valinta : 10, 21 vai 42?

Vai jotain muuta? Kylläpä juoksujutut on pinnalla, ehkä ne nyt on sitten elämässä pop.

Keväällä mietin, onko puolimaratonille tähtäämisessä mitään järkeä. En realistisesti voi/halua omistautua treeneille ihan täysipainoisesti, samaan aikaväliin on mahtunut mm. työpaikan etsintää ja muutto, normaalin perhearjen lisäksi. Ja kolme tautia. En noudattanut mitään treeniohjelmaa, vaikka alunperin piti, tärkeimpänä pidin vain huolta että viikkoon mahtui ainakin se yksi pitkä (min 1,5h) lenkki. Tämän piti olla ensimmäinen ja viimeinen puolikas, ja maratonista ei puhettakaan.

Yhden päivän jälkeen on kuitenkin ollut jo hinku katsella ensi kesän tapahtumia. Tapahtuman kuvittelin etukäteen tarpeelliseksi lähinnä huollon takia, mutta lähdössä tajusin, että tungoksesta ja tasoeroista huolimatta onkin vaan sikakivaa (sori ilmaus) juosta porukassa. Mutta olisiko vuorossa kymppi, puolikas vai vielä pidempi?

Jo puolimaratontreenit vaatii melkoisesti suunnittelua ja aikaa. Kympille ei tarvitsisi kai puskea ihan niin paljon pitkiä lenkkejä, jotka myös on vähän tylsiä. Voisi tehdä enemmän kovavauhtista hiki päässä veri suussa -tyyliin (tämä on siis plussapiste). Puolimaratonin etu olisi kuitenkin siinä (miksi monet varmaan sitä juokseekin), että matka on helpommin miellettäväksi saavutukseksi sinänsä, voi juosta melko mukavasti ilman että nolottaa. Itsehän en juokse kovaa, ainakaan vielä. Kympillä alkaisi tulla suorituspaineita, hävettäisi huono aika. Kiirettä pukkaa, ehkä enemmän stressiä. Kovempaa kyllä pitäisikin juosta, että tuntisi olevansa Todella--Hyvässä--Kunnossa.

Maratonin etu olisi se, että kestävyyden puolesta puolikas ei ole lähelläkään synnytystä, ei lähelläkään itsensä lopullista ylittämistä, mihin alunperin tähdättiin. Mutta en haluis rikkoa itseäni, enkä tiedä, mistä tuohon sitten treenit järjestettäisiin; en usko, että enää kannattaisi fiilistellä vaan. Ja muistettakoon, että maastossa juostava Pirkan Hölkkä (33 km) järjestetään lokakuussa, tänä tai ensi vuonna. Maastojuoksu on vaan niin paljon mukavampaa.

Kymppi keväälle, puolikas kesälle ja Pirkkalainen syksyyn?

Jos jollain on insightia, otetaan mieluusti vastaan. Ja jos joku tätä lukisi, ja sattuisi harkitsemaan juoksutapahtumaan ilmoittautumista, niin kehotan tekemään sen heti. Kokemus on juurikin niin hieno kuin mitä kaikki kehuvat :)!




Ei kommentteja: